Zwycięzca w kategorii “Living together”: 88 housing units + 1 retail space – Rue Danton, Pantin (France)

Víťazi Brick Award 2022

Architekti z celého sveta opätovne predviedli inovatívne a dychberúce tehlové stavby. Spoločnosť Wienerberger už desiatykrát ocenenila najkreatívnejšie príklady modernej a inovatívnej tehlovej architektúry cenou Brick Award. Porota vyberala víťazov z rekordných 789 projektov z 53 krajín z celého sveta.

Je pre nás nesmierne dôležité poskytovať platformu pre výnimočnú architektúru. Najmä v turbulentných časoch je nevyhnutné, aby sme zostali pevne zameraní na udržateľnú budúcnosť, v čom nám pomáha práve Brick Award. Prihlásené projekty boli opäť výnimočné, jedinečné a inovatívne,“ hodnotí tento ročník Heimo Scheuch, generálny riaditeľ spoločnosti Wienerberger AG.

Cieľom tejto medzinárodnej súťažnej prehliadky, ktorá sa koná každé dva roky, je nájsť inšpiráciu v pozoruhodných projektoch a skúmať nové spôsoby výstavby. „Našou snahou je podporovať diskusiu o udržateľných koncepciách návrhov so zámerom premeniť vizionársku architektúru na skutočnosť s využitím stavebných materiálov z hliny. V posledných rokoch sa preto pozornosť sústredila na projekty, ktoré poskytujú odpovede na výzvy spojené so zmenou klímy a hospodárenie s obmedzenými prírodnými zdrojmi. Víťazné projekty poukázali najmä na to, ako sa architekti môžu vysporiadať s rastúcimi požiadavkami a právnym rámcom pre ekologickú stavebnú kultúru, energetickú účinnosť, udržateľnosť a ochranu historických pamiatok,“ vysvetľuje Heimo Scheuch.

Víťazov vybrala medzinárodná porota

Víťazov v súťaži Brick Award 22 vybrala porota zložená z piatich medzinárodne uznávaných architektov: Jesper Gottlieb (Dánsko), Tina Gregorič (Slovinsko), Ingrid van der Heijden (Holandsko), Wilfried Kuehn (Nemecko) a Brigitte Shim (Kanada). Počas výberového procesu porota zohľadnila kultúrny kontext a tradičné lokálne stavebné metódy. Vzhľadom na zmeny životného štýlu súvisiace s pandémiou sa porota zhodla na tom, že po prvýkrát by sa mal klásť dôraz najmä na kvalitu života. Chceli by ľudia v tejto budove pracovať, tráviť tu voľný čas či rodinné chvíle? Ocenenie za svoju priekopnícku tehlovú architektúru získalo päť architektonických firiem z Ekvádoru, Švajčiarska, Číny a Francúzska. Víťazi zaujali esteticky príťažlivými, sofistikovanými koncepciami a udržateľnými, na budúcnosť orientovanými stavebnými metódami.

Porota vybrala víťazov z užšej nominácie 50 projektov. Ocenenia sa udeľovali v 5 kategóriách: Feeling at home (rodinné a bytové domy – 8 nominácií), Living together (verejné a spoločensky prospešné stavby, verejné priestory – 12 nominácií), Working together (administrativne a industriálne stavby – 8 nominácií), Sharing public spaces (začlenenie stavieb do verejného priestoru, celkové riešenie verejného priestoru – 13 nominácií) a Building outside the box (kategória zameraná na inovatívne architektonické koncepty a spôsoby použitia tehál a nových stavebných technológií – 9 nominácií).

Víťaz kategórie The Grand Prize a Sharing public space: Imperial Kiln Museum – Múzeum cisárskych pecí v meste Jingdezhen (Čína)

Múzeum cisárskych pecí bolo navrhnuté štúdiom Zhu Pei priamo pri ruinách cisárskej pece z dynastie Ming. Komplex múzea tvorí osem parabolických tehlových klenieb vrátane dvoch prízemných a piatich podzemných výstavných sál. Všetky klenby v tvare cigary sa mierne líšia výškou, dĺžkou a zaoblením a boli vytvorené podľa vzoru tradičných pecí. Sú usporiadané vedľa seba na pozemku v mierne nesúrodom zoskupení so severojužnou orientáciou. Budovy sú poprepájané nádvoriami, ktoré prepúšťajú denné svetlo do suterénov. Klenby pozostávajú z dvojplášťových tehlových stien postavených tradičným spôsobom a následne vyplnených betónom. Na výstavbu sa použilo 2,8 milióna tehál, pričom sa využili nielen nové tehly, ale aj tehly, ktoré sa zachovali z demolácie pecí. Tento výnimočný projekt ponúka všetko, čo sa od verejného priestoru vyžaduje.

Lokalita:           Jingdezhen, Čína
Architekti:         Studio Zhu Pei, Architectural Design & Research Insitute of Tsinghua University
Copyrights:       Schranimage, Studio Zhu Pei

Víťaz kategórie Living together: 88 bytových jednotiek + 1 prevádzka - Rue Danton, Pantin (Francúzsko)

V Pantine, severovýchodnom predmestí Paríža vo Francúzsku, postavila spoločnosť Avenier Cornejo architectes tri budovy pri kanáli Canal de l'Ourcq. Nachádza sa tam spolu 88 bytov, sú usporiadané do polkruhu a vytvárajú malé nádvorie, ktoré sa otvára smerom ku kanálu. Tretí blok je na západnej strane ulice: má jedno poschodie navyše a obchodné priestory na prízemí. Všetky tri budovy majú približne rovnaké proporcie, ale dizajn každej z nich je určený tvarom pozemku a ich orientáciou smerom ku kanálu. Okenné časti sú osadené v kontrastnej flámskej väzbe, pričom tehly uložené naprieč sú trochu zapustené, aby vytvárali reliéfny efekt. Architekti zvolili tri farby tehál, ktoré sú inšpirované bledožltou farbou mlynov Grands Moulins de Pantin postavených v roku 1884, ktoré sa nachádzajú len o niečo ďalej na západ. Aj kov použitý na okenné rámy a zábradlia má na každom bloku inú farbu: červené tehly dopĺňajú sivé kovové detaily, svetlosivé tehly sú doplnené zeleným kovom a tmavosivé hnedým. Rovnaké tehly boli použité aj na vydláždenie cesty. Komplex je úspešnou syntézou jednoty a rozmanitosti.

Lokalita:           Pantin, Francúzsko
Architekti:        Avenier Cornejo Architects
Copyrights:       Schnepp Renou

Víťaz kategórie „Feeling at home“: The House that Inhabits – Produktívne mestské bývanie (Ekvádor)

Architektonický kolektív Natura Futura považuje stavbu House that Inhabits nachádzajúcu sa v ekvádorskom Babahoyo za vyjadrenie, ktoré nielenže oponuje komercializácii mesta odsúvajúc mnohých ľudí na okraj spoločnosti, ale ktoré zároveň dáva tehle nielen symbolickú, ale aj stavebnú funkciu. Tento tradičný stavebný materiál sa väčšinou spája s chudobnejšími vrstvami obyvateľstva – často sa skrýva, omieta a natiera. Architekti chcú týmto projektom demonštrovať hodnotu tehly ako materiálu pre živé, obývateľné mesto. Na prízemí budovy sa nachádzajú obchodné priestory a na hornom poschodí byt a päť miestností, v ktorých sídli vzdelávacia inštitúcia. Pásy strešných okien a úzka chodba pozdĺž vonkajších stien prepúšťajú denné svetlo. Strešná konštrukcia je z dreva – z materiálu, ktorý je tiež spájaný s chudobou. Rozsah tohto projektu siaha ďaleko za steny budovy. Upozorňuje na malé iniciatívy, ktoré rozširujú definíciu budov so zmiešaným využitím, a tak pozitívne prispievajú ku kvalite mestského života v centre moderného mesta.

Lokalita:           Babahoyo, Ekvádor
Architekti:         Natura Futura
Copyrights:       José Fernando Gómez

Víťaz kategórie „Working together“: 2226 Emmenweid (Švajčiarsko)

Názov "2226 Emmenweid" pochádza z technologickej koncepcie budovy, ktorá zabezpečuje stabilnú vnútornú teplotu medzi 22 a 26 ˚C. Štvorpodlažná budova, ktorú navrhol ateliér Baumschlager Eberle Architekten vo švajčiarskom meste Emmenbrücke, vyniká svetlou vápennou omietkou a pravidelným usporiadaním veľkých okien osadených hlboko v stenách. Jej mohutnosť zvýrazňuje valbová strecha so zarovnanými hranami. Zapustená časť vo fasáde vytvára výraznú horizontálnu líniu, ktorá dáva štruktúru masívnemu bloku a vytvára vzťah so susednými budovami. Pôdorys budovy je jednoduchý a navrhnutý tak, aby umožňoval široké spektrum využitia. Konštrukcia stien pozostáva z dvoch vrstiev tehál, z ktorých každá má hrúbku 36,5 cm.  Boli použité veľké tehlové bloky, ktoré zaisťujú efektívnu difúziu vodných pár a majú výbornú tepelnouakumulačnú schopnosť, ktorá významne prispieva k stabilite vnútornej klímy. Okrem priestorových a atmosférických kvalít demonštruje 2226 Emmenweid, že pri výstavbe komerčných kancelárií je možný nový spôsob myslenia, ktorý sa zameriava na dlhú životnosť stavby a celoročnú i celodennú stabilitu vnútorného prostredia.

Lokalita:           Emmenbrücke, Švajčiarsko
Architekti:         Baumschlager Eberle Architekten
Copyrights:       obrázky 1-3: René Dürr, obrázok 4: Max Carlo Kohal

Víťaz kategórie „Building out of box“: Tsingpu Yangzhou Retreat (Čína)

Na tomto mieste kedysi žili rybári a poľnohospodári. Pred začatím výstavby sa tu nachádzal sklad a niekoľko malých domčekov. Projektantom sa podarilo spojiť domčeky s luxusným hotelom s odkazom na tradičnú čínsku architektúru. Pozemok je rozdelený do mriežky tehlových stien, ktorá odkazuje na tradičné čínske domy s nádvoriami. S výnimkou dvojpodlažného domu s nádvorím, v ktorom sa nachádza knižnica a niekoľko izieb pre hostí, sú všetky budovy v rámci mriežky jednopodlažné. Tehlové steny obklopujú všetky funkčné plochy vrátane štyroch záhrad. Tehlové murivo je čiastočne uzavreté a čiastočne otvorené. Otvory v stene ponúkajú postupné výhľady do rôznych terás recepcie, reštaurácie a izieb pre hostí. Pri prechádzaní budovou sa otvárajú mnohotvárne priestory a výhľady na krajinu. Tento víťazný projekt v kategórii Building outside the box odkazuje na tradičnú architektúru regiónu. Zároveň však preukazuje silný záväzok k udržateľnosti a environmentálnej zodpovednosti recykláciou a opätovným využitím zachovaných tehál.

Lokalita:           Shanghai, Čína
Architekti:         Neri&Hu Design and Research Office
Copyrights:       Pedro Pegenaute